Tinjauan mengenai sejarah dan perkembangan bidang akuakultur.Beza antara amalan-amalan akuakultur.Prinsip-prinsip biologi dan ekonomi dalam akuakultur.Keperluan air serta kualiti fizikal-kimia air. Kultur makanan hidup.Biologi pembiakan dan teknik pembiakbaik ikan dan udang -pembiakan semulajadi dan aruhan.Sistem penapisan yang biasa digunakan di pusat penetasan dan semaian.Penyediaan dan pengurusan kolam induk, semaian dan pengeluaran. Pnghasilan,Pembukusan dan pengangkutan benih ikan.
DEFINASI
Akuakultur ialah proses menternak spesies hidupan (haiwan dan tumbuhan) air tawar, air payau atau air masin di dalam persekitaran yang terkawal. Selain itu, akuakultur juga merangk
umi segala aktiviti pengeluaran, pemprosesan dan pemasaran produk hidupan air.
Antara spesis yang boleh dijalankan akuakultur ialah ikan Tilapia,Keli, Baung, Patin, Temoleh, Jelawat, Lampam, Karp, Haruan, Udang Galahdan ikan hiasan untuk perairan air tawar dan Kerapu, Siakap, Jenahak, Udang Harimau, tiram dan siput sudu untuk perairan air payau dan laut.Ternakan sumber-sumber organisma semulajadi air.
Sebagai satu kegiatan menusia yang menggunakan daya dan usaha/tenaga buruhnya untuk membaiki pengeluaran organisma-organisma yang berguna di dalam air. Ini melibatkan faktor-faktor tumbesaran, kematian dan pembiakan organisma tersebut.
Merujuk kepada aktiviti ekonomi, memelihara ,menternak organisma-organisma akuatik di mana dijalankan oleh orang perseorangan , orang berkumpulan untuk meningkatkan daya penghasilan sumber-sumber asli perikanan.
MATLAMAT AKUAKULTUR
· Untuk membantu pembangunan industri akuakultur bagi mempertingkatkan pengeluaran ikan negara.
· Meningkatkan kualiti dan kuantiti ternakan serta menggunakan sepenuhnya sumber tanah dan perairan yang sedia ada. Antara kawasan-kawasan yang boleh dimajukan untuk akuakultur adalah tasik, bekas lombong, empangan,kolam, konkrit, muara sungai dan laut serta akuarium.
· Melahirkan berkemahiran dan produktif d
alam membuat pembenihan, pembiakan, pemeliharaan dan pengeluaran ternakan akuakultur.
OBJEKTIF
§ Memperkenal dan memajukan industri akuakultur.
§ Menggalakkan pembangunan industri akuakultur secara teratur dan berterusan serta perlaksanaannya ke tahap komersial dan sebagai satu perniagaan/punca pendapatan yang lumayan kepada penternak.
§ Mewujudkan kesedaran dan kepentingan memperbaiki teknologi bagi meningkatkan pengeluaran akuakultur di dalam kawasan projek.
§ Memaju serta menyampaikan teknik-teknik ternakan ikan yang terbaru untuk diamalkan oleh penternak-penternak di dalam usaha meningkatkan pengeluaran.
§ Menambah sumber ikan dan bekalan protein negara di samping mengurangkan pergantungan kepada import ikan.
§ Pengetahuan asas kepada sejarah, prinsip dan teknik-teknik dalam akuakultur
§ Memahami aspek-aspek biologi dan ekonomi dalam industri akuakultur
§ Pendedahan terhadap tek
nik pengurusan kolam, kaedah pembiakan dan teknik pendederan larva serta juvenil organisma yang diternak
KEPENTINGAN INDUSTRI AKUAKULTUR
Ø Menghasilkan sumber protein. Pada masa ini harga daging adalah mahal, jadi pilihan beralih kepada ikan.
Ø Memberi peluang pekerjaan secara langsung kepada penduduk sesebuah negara terutamanya negara yang sedang membangun.
Ø Memberi punca pendapatan secara tidak langsung iaitu dengan cara perkembangan industri seperti pemprosesan ikan,peti sejuk,pemprosesan makanan ikan, pembinaan kapal dan lain-lain.
Ø Menambah sumber makanan kepada penduduk dunia yang kian meningkat dengan pesatnya.
Ø Meningkatkan pendapatan dan hasil negara dengan cara mengimport dan menambahkan pertukaran wang asing.
Ø Dapat menjimatkan penggunaan tanah di mana kolam udang/ikan tidaklah seluas jika dibandingkan dengan ternakan lembu yang menggunakan tanah yang lebih luas.
Ø Untuk menggantikan sumber ikan semulajadi yang semakin berkurangan, negara Jepun telah pun mengamalkan ‘sea farming’.
Ø Untuk negeri-negeri Pantai Timur seperti Terengganu, Kelantan dan Pahang- sebagai bekalan tambahan apabila musim tengkujuh kerana nelayan tidak dapat turun ke laut. Oleh itu, bekalan ikan diperolehi daripada akuakultur.
Ø Menggunakan sumber-sumber perairan akuatik yang luas di mana ianya selama ini tidak produktif untuk pengeluaran makanan.
Ø Persepaduan dengan aktiviti pertanian
STATUS SEKARANG
• Penghasilan ternakan pada tahun 2000: 18,277 metrik tan bernilai RM95.30 juta.
• Menyumbang 36% daripada pengeluaran ikan air tawar atau 10.9% daripada jumlah keseluruhan pengeluaran akuakultur negara.
KESIHATAN IKAN
Taiwan Prawn culture
Sudden Decline – Mass Mortality
1987 – 80,000 t
1988 – 50,000 t
1989 – 25,000 t
PUNCA-PUNCA PENYAKIT
1. Parasit
i) Ektoparasit
ii) Endoparasit
2. Kulat
3. Bakteria
4. Virus
5. Punca-punca lain seperti faktor genetik dan faktor-faktor sekitaran
1) CARA PENYAKIT PRIMER
- Berlaku bila ikan saling bertindak patogen buat kali pertama
- Berlaku dalam proses pengawinan Ikan
2) CARA PENYAKIT SEKUNDER
- Oleh Faktor-faktor tekanan
(a) Suhu
(b) Mutu air
(c) Kimia
(d) Pengendalian ikan
PENYAKIT-PENYAKIT OLEH EKTOPARASIT
• Ektoparasit - kumpulan parasit utama.
• Penyakit merebak dengan cepat
• Kematian melebihi 50%
• Kumpulan jenis-jenis ektoparasit:
(a) Protozoa
(b) Monogenetik trematode
(c) Krustasea
• Jenis-jenis penyakit:
(a) Chilodonelliasis/Brooklynellias
(b) Bintik putih
(c) Trichodiniasis dll.
PENYAKIT-PENYAKIT OLEH ENDOPARASIT
• Tdk menimbulkan masalah di M’sia
• Jenis2 kumpulan :
(a) Digenetik Trematoda
(b) Nematoda: Cacing Gelang
(c) Cestoda: Cacing Peta
PENYAKIT OLEH KULAT / BAKTERIA
/ VIRUS
• Penyakit oleh kulat b’laku slps ikan m’alami sesuatu tekanan e.g Saprolegniasis
• Penyakit oleh bakteria/virus juga b’laku slps ikan mengalami sesuatu tekanan.
• Kematian adalah tinggi dan serentak.
PENGAWALAN PENYAKIT IKAN
- Langkah-langkah pengawalan:
1) Ciri-ciri kolam
2) Sumber dan mutu air
3) Pengawalan Patogen
4) Pembajaan kolam
5) Pengurusan kolam/tang
ki/sangkar
6) Makanan ikan
7) Pengangkutan ikan
CARA MEMBUAT DIAGNOSA PENYAKIT IKAN
• Ikan masih hidup dan ada tanda penyakit
• Sekurang-kurangnya 5-10 ekor ikan
• Semasa kajian ikan disimpan dalam air
• Kaji insang, lendir dan tand-tanda klinikal
• Ambil lendir dari insang, sirip dan badan
• Lihat dibawah mikroskop 40X
• Kaji Faktor-faktor persekitaran lain.
CARA MENGHANTAR IKAN UNTUK DIAGNOSA
• Menghantar ikan hidup yang sakit
• Tidak jauh dari tempat berlaku penyakit
• Perlu air dari kolam
• tidak mengandungi ubat untuk rawat
• Sertakan butir penyakit dan lain-lain
• Menghantar ikan yang telah diaw
etkan
• 10% formalin.
Data sampel ikan yang berpenyakit
• Jenis ikan
• Nama penternak dan alamat
• Anggaran umur ikan
• Kematian ikan tinggi/rendah
• Makanan yang diberi
• Tempat dimana ikan didapati
• Perubahan dari segi kelakuan dan tabiat ikan
• Lain-lain seperti mutu air jika ada
niela serba sedikit mengenai akua...n niela last asgiment aq akua...hehe
menenagkan lgi dgn melihat foto2 di bwh ye.. have fun
ternakan akua di pusat sampling UMT setiu, Kuala Terengganu
jenis-jenis ikan sampling...
No comments:
Post a Comment